Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile meyvelerin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Bitkisel üretim, 2021, 2022
Tahıl üretiminin 2022 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin %10,5 oranında artarak 19,5 milyon ton, mısır üretiminin %3,7 oranında artarak 7 milyon ton, arpa üretiminin %47,8 oranında artarak 8,5 milyon ton, çavdar üretiminin %35 oranında artarak 270 bin ton, yulaf üretiminin %26,8 oranında artarak 350 bin ton olacağı öngörüldü.
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun %22,1 oranında artarak 580 bin ton, kuru fasulyenin %6,6 oranında azalarak 285 bin ton, kırmızı mercimeğin %75,4 oranında artarak 400 bin ton; yumru bitkilerden patatesin ise değişim göstermeyerek 5,1 milyon ton üretileceği tahmin edildi.
Tütün üretiminin %12,7 oranında artarak 82,3 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %4,1 oranında artarak 19 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Sebze üretiminin 2022 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2022 yılında bir önceki yıla göre %4,6 oranında artarak yaklaşık 26,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada %4,5, üzümde %15,8, şeftali ve nektarin toplamında %6,7, kirazda %14,8, çilekte %5,5, zeytinde %0,7 oranında artış olacağı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinada %0,1 oranında artış; portakalda %11, limonda %3,2 oranında azalış öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta %3,1 oranında, Antep fıstığında %92,7 oranında artış olacağı tahmin edildi.
İncirde %9,4, muzda ise %8,9 oranında artış olacağı öngörüldü.
_____________
AÇIKLAMALAR
Ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminler Tarım ve Orman Bakanlığından alınmakta ve Resmi İstatistik Programı kapsamında TÜİK tarafından yayımlanmaktadır.