2021 Adalet İstatistikleri

2021 Adalet İstatistikleri

AÇIKLAMA

1. Giriş

Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de geleceğin, ihtiyaçlar doğrultusunda doğru olarak şekillendirilmesi, geçmişin doğru analiz edilmesi ile mümkündür.

Hukuk sistemimizin işleyişi ile ilgili eksikliklerin ve aksaklıkların giderilip düzeltilmesi, ileriye yönelik plan ve programların yapılması, yeni projelerin üretilmesi sürecinde bu alanla ilgili olarak göstergelere ihtiyaç duyulacağı yadsınamaz bir gerçektir. Bu göstergelerin hesaplanmasında kullanılan verilerin önemli bir kısmını adalet istatistiklerinde bulmak mümkündür.

Adalet istatistikleri yayını, adli birimlere ait verileri, yargıdaki davaların seyri ile suç ve suçluluk hareketleri ve ülke genelindeki dağılımını, davalardaki karar türlerini, sanık, müşteki, mağdur ve taraflara ilişkin bilgileri içermektedir.

2. Tarihçe

Adli istatistik verileri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı şube müdürlüğü tarafından derlenmekte iken, bu görev 1979 yılında kurulan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne verilmiş ve ilk kez 1982 yılında adalet istatistikleri yıllığı kapsamında yayımlanmıştır.

1986 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü ile veri alış-verişi konusunda mutabakata varılmış ve her yıl Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları ve icra müdürlüklerinden derlenen ve yayımlanan veriler ayrıca enstitüye iletilmiştir. Farklılaşan ve artan bilgi talepleri doğrultusunda ve değişen mevzuatın etkisiyle istatistik formları revize edilmiş, ayrıca yeni istatistik formları geliştirilerek yayının içeriği sürekli genişletilmiştir.

5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’na dayanılarak hazırlanan ve 30.12.2006 tarih ve 26392 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2007-2011 Resmi İstatistik Programı (RİP) gereği Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanmakta olan “Adalet İstatistikleri” yayınına ait veri derleme ve yayımlama sorumluluğu, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. Buna göre 2006 yılından itibaren “Adalet İstatistikleri” yayını, TÜİK ile işbirliği içinde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmaktadır.

3. Amaç

Amaç, yargı sisteminde ve adalet mekanizmasında geleceğe yön verebilmek adına, çağın gereklerine paralel olarak ileriye yönelik plan ve programların yapılması, ihtiyaçlara cevap verecek tedbirlerin zamanında alınmasının sağlanması, karar alıcıların, araştırmacıların ve diğer ulusal ve uluslararası kullanıcıların veri taleplerinin karşılanmasıdır.

4. Kapsam

Türkiye genelinde tüm il ve ilçelerdeki ilk derece mahkemeler, Cumhuriyet başsavcılıkları, idari mahkemeler ve icra müdürlükleri ile Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başkanlığı, Danıştay Başkanlığı, Bölge Adliye Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, Uyuşmazlık Mahkemesi, Yüksek Hakem Kurulu, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Barolar Birliği ve Adli Tıp Kurumu’na ait istatistiki verilerden oluşmaktadır.

Veriler 28 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nden elektronik ortamda alınmıştır. Bu tarihten sonra adli birimlerce yapılan güncellemeler yayında kapsam dışı bırakılmıştır.

Tamamı İçin Tıklayınız – T.C. Adalet Bakanlığı’na Link

Teklif Alın

    Lütfen gerekli alanları doldurun.
    Teşekkürler. Talebiniz alındı en kısa zamanda dönüş sağlanacaktır.